top of page
AutorenbildCUREFIP.COM

De beste orale medicatie voor de behandeling van feliene infectieuze peritonitis (FIP) | Curefip.com

Aktualisiert: 21. Jan. 2022


Wat is feliene infectieuze peritonitis (FIP)?

Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een virale ziekte die wordt veroorzaakt door het feliene coronavirus. Het is een zeldzame maar dodelijke ziekte indien onbehandeld.


Welke oorzaak van FIP-infectie?

Feline infectieuze peritonitis treedt op wanneer feliene coronavirus een mutatie ondergaat tijdens replicatie. Volgens wetenschappelijke schattingen komt deze mutatie voor bij 2 tot 5% van de katten die het kattencoronavirus hebben opgelopen. Het is belangrijk op te merken dat hoewel een meerderheid van de katten op enig moment in hun leven kattencoronavirus zal krijgen, maar heel weinig katten ooit FIP krijgen.


De 2 vormen van FIP-infectie

Kat met natte FIP
Uitbundige infectieuze peritonitis bij katten (natte FIP)

Klinisch infectieuze peritonitisinfecties bij katten komen voor in twee vormen, effusieve FIP, ook vaak natte FIP genoemd en niet-effusieve FIP of droge FIP. Het meest gemakkelijk identificeerbare klinische teken van natte FIP is de vergroting van de buik. Deze vergroting wordt veroorzaakt door vochtophoping in het lichaam van de kat door ontstekingen van inwendige organen als gevolg van infectie met het feliene infectieuze peritonitisvirus (FIPV) en de natuurlijke reactie van het lichaam van de kat daarop.


Niet-uitbundige (droge) FIP is moeilijk te identificeren met het blote oog vanwege het ontbreken van extern waarneembare klinische symptomen die definitief aan FIP kunnen worden gekoppeld. Er moet een reeks tests worden uitgevoerd om een droge FIP-infectie af te leiden.


Een kat met neurologische FIP-symptomen
Een kat met neurologische FIP-symptomen
FCOV/FIP-sneltest
FCOV/FIP-sneltest

Dierenartsen gebruiken verschillende tests om tot een sluitende FIP-diagnose te komen. De tests kunnen zijn:

  • FCOV/FIP-sneltest

  • Volledig bloedonderzoek

  • Onderzoek van weefselmonsters

  • Rivalta-test




Katachtige infectieuze peritonitis symptomen

Veel voorkomende FIP-symptomen zijn:

  • Aanhoudende koorts

  • Gebrek aan verlangen naar eten

  • Lethargie

  • Moeite met ademhalen

  • Slechte lichaamscoördinatie

  • Vloeistof in de buik

  • Vloeistof in de borst

  • Vloeistof in de longen

  • Verlamming

  • Oculaire symptomen

Een kitten met oculair FIP-symptoom
kitten met oculair FIP-symptoom

Uw kat kan verschillende symptomen ervaren tijdens een FIP-infectie. Vat deze symptomen niet licht op. Ze kunnen wijzen op een ernstig gezondheidsprobleem. Katten worden vaak het slachtoffer van deze veterinaire ziekte omdat eigenaren zich niet bewust zijn van de ernst van deze symptomen en artsen een verkeerde diagnose stellen van deze symptomen, waardoor ze worden toegeschreven aan vaker voorkomende maar minder dodelijke infecties.






Twee behandelingsopties voor FIP

De enige klinisch effectieve behandeling voor katteninfectie is een medicijn genaamd GS-441524. Het is een nucleoside-analoog die nauw verwant is aan het humane antivirale geneesmiddel Remdesivir dat wordt gebruikt voor de behandeling van Covid-19-patiënten en is gepatenteerd door Gilead Sciences. Terwijl Gilead Sciences besloot om de commercialisering van GS-441524 voor dierlijk gebruik niet voort te zetten, zijn er leveranciers van zwarte markten in China verschenen om aan de marktvraag van wanhopige kattenbezitters over de hele wereld te voldoen. Er zijn momenteel twee behandelingsopties voor FIP, subcutane injecties en orale capsules/pillen. Beide opties gebruiken GS-441524 als het actieve farmaceutische ingrediënt (API).


Subcutane injecties zijn de meer consistente en dus betrouwbaardere vorm van FIP-behandeling. Injecties worden aanbevolen tijdens de eerste 30 dagen van de behandeling of totdat de FIP-symptomen van de kat zijn verdwenen en de toestand is gestabiliseerd. De injecties worden aanbevolen als uw kat niet eet of drinkt, neurologische symptomen van verlamming, troebele ogen, slechte bewegingscoördinatie of ademhalingsmoeilijkheden vertoont, een geïnfecteerd of zwak spijsverteringsstelsel heeft, of een algemeen zwak immuunsysteem heeft. De injectievorm van GS-441524 is even effectief bij de behandeling van natte of droge FIP.


De behandelingsoptie, hoewel minder consistent dan injecties, heeft over het algemeen de voorkeur van kattenbezitters. Sommige katten ervaren sterke injectiepijn. Anderen ontwikkelen een afkeer van injecties na dagen of weken van GS-behandeling. Sommige katten worstelen woedend bij het zien van spuiten of dierenartsen die dagelijkse injecties uitvoeren. Bij sommige katten kunnen zich zweren op de injectieplaats ontwikkelen vanwege de zeer zure aard van injecteerbare GS-441524. In deze gevallen zijn orale GS-441524 in de vorm van capsules of pillen acceptabele alternatieven voor injecties. De aanvankelijke bezorgdheid over mogelijke resistentie tegen geneesmiddelen tegen orale toediening door onderzoekers van UC Davis bleek ongegrond. De orale vorm van GS-441524 is even effectief bij de behandeling van natte of droge FIP.



Capsules versus pillen

Hoewel de effectiviteit van orale capsules en pillen vergelijkbaar is, zijn capsules gemakkelijker toe te dienen dan pillen. Capsules kunnen gemakkelijk worden toegediend door ze te bedekken met natte kattensnacks, in welk geval katten de capsules in hun geheel zouden opeten, of door de capsules rechtstreeks in de bek van de kat te steken. Vanwege de gladde textuur en het ontbreken van smaak, slikken katten gemakkelijk capsules door zonder moeite. Capsules zijn duurder en omslachtiger om te produceren, daarom wordt er door fabrikanten minder de voorkeur aan gegeven in vergelijking met pillen. Curefip.com is momenteel het enige merk dat capsulevorm van GS-441524 aanbiedt.


FIP-behandeling orale capsules en pillen
GS-441524 orale capsules en pillen

Pillen daarentegen zijn sneller en goedkoper te vervaardigen. Ze zijn het eerste orale FIP-behandelingsproduct dat op de markt verschijnt. Er zijn meerdere merken die pillen aanbieden voor de behandeling van FIP. Mutian en Aura/Spark, Capella, Lucky, Brava en Kitty Care zijn huidige merken die orale pillen aanbieden voor de behandeling van infectieuze peritonitis bij katten. FIP orale pillen zijn ongecoat. Ze zijn klein van formaat en kunnen in de meeste gevallen zonder veel moeite worden toegediend. In een klein aantal gevallen produceren sommige katten vanwege hun smaak en textuur een kokhalsreactie en kunnen ze de pillen uitspugen als het niet ver genoeg door de slokdarm is gereisd, waardoor de verzorger gedwongen wordt het proces te herhalen. Erger nog, sommige katten kunnen de pillen kort na inname uitbraken, dus een onaangename ervaring en financiële verspilling voor kattenbezitters.


Wanneer overschakelen van injecties naar orale FIP-behandeling?

We raden aan om elke FIP-behandeling te starten met injecties. Het is de meest effectieve en betrouwbare methode om FIPV te behandelen. U moet de injectie zo lang mogelijk voortzetten, of tot het moment dat

  • uw kat kan dagelijkse injecties niet meer verdragen.

  • de eet- en drinkgewoonten van uw kat zijn weer normaal.

  • Uw kat vertoont geen ernstige FIP-symptomen meer zoals neurologische en oculaire symptomen.

  • Uw kat ervaart geen spijsverteringscomplicaties die vaak worden geassocieerd met FIP-infecties.

  • U kunt niet niet braken of vaak diarree hebben.

Eenmaal mondeling introduceren wanneer aan alle bovenstaande voorwaarden is voldaan. als de toestand van uw kat merkbaar achteruitgaat, kunt u, afhankelijk van de ernst, ofwel de orale behandelingsdosering verhogen en de resterende dagen teruggaan naar injecties.


Kostenvergelijking tussen injectie en oraal GS-441524

Hoewel GS nog steeds een product op de zwarte markt is, zijn de prijzen van zowel injectie- als orale pillen sterk gedaald sinds hun introductie. Tegenwoordig zijn de kosten van GS-behandeling met injectievorm of orale vorm vergelijkbaar met elkaar.


Hoe effectief zijn orale FIP-behandelingen?

Orale FIP-behandeling kan, indien toegediend op het juiste moment en in de juiste dosering, even effectief zijn tegen infectieuze peritonitis bij katten als subcutane injecties. Het wordt echter algemeen erkend door FIP-behandelingsdeskundigen dat katten een hoger risico lopen op terugval wanneer ze orale behandeling krijgen in vergelijking met injecties gedurende de duur van de FIP-behandeling. Orale capsules en pillen zijn niet zo effectief gebleken bij de behandeling van katten die lijden aan neurologische vormen van FIP, of bij katten die vaak moeten braken of diarree hebben.


Er zijn momenteel geen bijwerkingen bekend van een injectie of orale FIP-behandeling.


Samenvatting

Dankzij de wetenschappelijke ontdekking door onderzoeksteams in de VS en fabrikanten in China, worden FIP-behandelingskeuzes steeds diverser en toegankelijker. Hoewel injecties nog steeds worden beschouwd als de betrouwbaardere methode om FIP te behandelen, kunnen orale capsules/pillen, wanneer ze verstandig en onder de juiste omstandigheden worden gebruikt, even effectief zijn bij de behandeling van FIPV. Het succes van de behandeling hangt vaak af van de ervaring en expertise van uw dierenarts. Als uw dierenarts geen ervaring heeft met het behandelen van infectieuze peritonitis bij katten, kunt u contact met ons opnemen voor advies en begeleiding. Ons e-mailadres is curefipcustomercare@gmail.com.


Uitgegeven door: Curefip.com

443 Ansichten0 Kommentare
bottom of page